Projektplan

Projektplan
David Westlinder, Victoria Lobenius SPS08

Bakgrund:
Efter att ha varit med i en annan grupp och försökt utföra ett projekt som skulle samla in pengar för en skola i Sierra Leone så var det dags att försöka på något annat. Det kändes ständigt som om gruppen stod stilla, och därför oroade jag mig för mitt betyg. Istället tog jag då på mig det projektarbete jag blev rekommenderad att välja från allra första början: att arrangera FN-rollspelet.

Det går att koppla till Pedagogiskt Ledarskap, som jag läser på Individuellt Val, Geografi, Samhällskunskap och Historia. Den kommer beröra flera delar då det kommer innehålla mycket att söka information om nutida och forntida samhällsfrågor. Dessutom blir det en del Geografi när jag söker information och försöker komma på vilka länder som ska vara inblandade. Ledarskapet kommer in under själva spelet, då jag kommer vara generalsekreterare.

Jag har tidigare arrangerat turneringar av olika slag i högstadiet, planerat och hållit föreläsningar för yngre elever under min gymnasietid och framförallt så arrangerar jag en standup-kväll i Märsta varje torsdag. Dessa erfarenheter kan vara till hjälp.

Målformuleringar
Projektet går ut på att arrangera och utföra FN-rollspelet. Länder som ska vara med skall tas fram. Frågor som ska diskuteras likaså, och hur många dessa ska vara. Sätta ihop ett sekretariat, fixa säkerhets- och mediapersonal. Hålla igång en hemsida och kunna hjälpa delaktiga elever och lärare att veta vad som kommer gälla under spelets gång. Hitta vilka dagar rollspelet ska på gå, samt en del småsaker som lär komma upp under arbetets gång. Sedan ska hela rollspelet utföras på bästa möjliga sätt!

Avgränsningar
Avgränsningarna är att koncentrera sig på att rollspelet endast kommer vara för Arlandagymnasiet och kommer ta sin plats på Kunskapens Hus. En annan avgränsning är att det bara kommer vara tre utskott, och därför bara vara tre särskilda frågor att diskutera, fler skulle bli alldeles för mycket.

Syfte
Jag valde detta projekt för det känns utmanande, intressant och roligt. Efter att ha varit med under två FN-rollspel och haft så pass kul så känner jag att flera ska kunna ta del av detta. Det är en lärorik upplevelse, man lär sig om mycket olika saker samtidigt som man har väldigt roligt. Att få vara med som arrangör under det känns inspirerande, och likaså att få vara generalsekreterare. Det kommer vara en god erfarenhet och dessutom något att skriva i sitt CV.
För deltagarna ska det kännas lika roligt och lärorikt. Det är själva huvudmålet med arrangemanget, att alla har kul samtidigt som de lär sig någonting.

Metod
Metoden kommer vara mycket efterforskningar över både internet och i litteratur. Det kommer även bli en del intervjuer och kontakter med lärare och personer på FN-förbundet. Dessa kommer behövas för att först ha alla länder och frågor klara, och för att kunna veta vad som gäller vid själva arrangemanget när det gäller allt från upplägg, möblering och planering. Jag kommer nog använda mig mycket av det förra FN-rollspelet som någon slags riktlinje.

Material
De hemsidor jag kommer använda är dels svenska FN-förbundets hemsida, Globalis och Landguiden. Jag lär nog även använda ”stora” FN:s hemsida och andra hemsidor jag kan hitta. Litteraturen blir de användbara böcker jag kommer komma över.
Jag kommer använda mig mycket av Magnus Lundqvist, som har mycket erfarenheter och kommer vara en slags ”kontaktperson” under projektets gång. Även Sonay Jalili hos svenska FN-förbundet är någon jag kommer hålla en kontakt med.

Tidsplan
FN-rollspelet ska hållas i slutet av april, eller i maj. Om jag får bestämma kommer det vara i maj, för det känns mest verklighetstroget. Att säga hur mycket tid som ska läggas på alla olika delar är svårt att säga, men jag skulle säga att alla länder, vilka klasser som ska vara delaktiga, frågor, utskott, sekretariatet och en lätt tidsplanering måste vara klart i mitten av april. Resten av tiden fram till rollspelet borde läggas ner på allt det praktiska, smågrejer som ballonger, förberedelser, placeringar, öppningstalare och en slags kurs för alla ordföranden. Sedan ska då allt vara klart till i maj.

1april ska både frågorna och länderna vara klara. Alltså ska klasserna då ha ett land tilldelat till sig och ha börjat jobba med att förbereda sig.
Spelet ska utspelas sedan antingen vecka 19 eller 20. Detta är bara preliminärt, men en av dessa veckor bör det bli.
Vecka 15 ska planeringen och förberedelserna vara klara, så att vi sedan kan fokusera på att allt det praktiska.

Redovisning
Redovisningen kommer ske under själva FN-rollspelets gång. FN-rollspelet blir redovisningen, förutom loggboken som ständigt kommer uppdateras och visas för handledaren.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0